Labels

Πώς λειτουργεί ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων



Είναι πολλοί οι ιδιώτες αλλά και οι επιχειρήσεις που σκέπτονται σοβαρά να προμηθευτούν ένα σύστημα ασφαλείας για την αποτελεσματική προστασία τους. Ωστόσο , για πολλούς από αυτούς το κόστος της ετήσιας συνδρομής στο κέντρο λήψης σημάτων αποτελεί το καθοριστικό παράγοντα επιλογής της εταιρείας στην οποία τελικά θα αναθέσουν την επιτήρηση του χώρου τους Οι χρεώσεις των συνδρομών ποικίλλουν ανά εταιρεία. Αυτό που έχει σημασία για όσους  από εσάς επιθυμείτε τις υπηρεσίες κέντρου λήψης σημάτων είναι να γνωρίσετε ποιες ακριβώς είναι αυτές και τι σας παρέχουν για τα χρήματα που θα καταβάλλεται. Στην πιο βασική του μορφή , ένας συναγερμός ασφαλείας αποτελείται από μια κεντρική μονάδα , ένα πληκτρολόγιο για τους χειρισμούς και ενός συνδυασμού περιμετρικής και εσωτερικής προστασίας που θα δρα ως ασπίδα προστασίας της περιουσίας σας. Αν υπάρξει η οποιαδήποτε παραβίαση στο φυλασσόμενο χώρο , αυτή θα εντοπιστεί από τα εξωτερικά ή εσωτερικά ραντάρ που έχουν τοποθετηθεί στο χώρο και τότε θα ενεργοποιηθεί ο συναγερμός. Όπως συμβαίνει με τη λειτουργία ενός μηχανήματος φαξ , έτσι και ένα σύστημα συναγερμού , το οποίο να μπορεί να συνδεθεί σε κέντρο λήψης σημάτων , χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο μία τυποποιημένη βιομηχανική πλατφόρμα ψηφιακής επικοινωνίας . Η πλατφόρμα αυτή χρησιμοποιεί ψηφιακή γλώσσα για να επικοινωνήσει με το δέκτη σημάτων του κέντρου λήψεως σημάτων . Η επικοινωνία αυτή  γίνεται μέσα από  τηλεφωνικές γραμμές σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας.

Αν γίνει απόπειρα διάρρηξης στο χώρο σας , η κεντρική μονάδα του συστήματος ασφαλείας θα καταλάβει αμέσως τη τηλεφωνική σας γραμμή για να στείλει το ψηφιακό σήμα στο κέντρο λήψης σημάτων . Η σύνδεση του συναγερμού στο εν λόγω κέντρο λήψης σημάτων γίνεται δυνατή μετά από τον προγραμματισμό ενός μοναδικού λογαριασμού χρήστη στην κεντρική μονάδα του συστήματος ώστε με τον τρόπο αυτό να αναγνωρίζεται από το κέντρο λήψεως. Η κεντρική μονάδα του συναγερμού στέλνει τον λογαριασμό χρήστη και τον 3 ψήφιο ή 4 ψήφιο κωδικό συμβάντος στο δέκτη του κέντρου . Ο αποδέκτης του σήματος με τη σειρά του θα το επεξεργαστεί και αμέσως μετά θα το διοχετεύσει σε ένα τεράστιο δίκτυο Η/Υ που επιτηρούνται 24ώρες το 24ωρο από το έμπειρους χειριστές ασφαλείας του κέντρου λήψης σημάτων. Ο χειριστής ασφαλείας έχει ήδη γνώση όλων των τηλεφώνων ανάγκης που έχει προσκομίσει ο συνδρομητής του κέντρου λήψης σημάτων  κατά την εγγραφή του σε αυτό. Ο χειριστής που λαμβάνει τα σήματα διάρρηξης σπεύδει πρώτα να ελέγξει αν πρόκειται για πραγματικό συμβάν ή για κάτι άλλο. Ανάλογα με το σήμα που έχει λάβει, ο χειριστής του κέντρου θα καλέσει πρώτα στο τηλέφωνο του χώρου για να έρθει σε επαφή με τον κάτοχο του. Εφόσον αυτός απαντήσει στη κλήση του κέντρου, τότε θα του ζητηθεί να αναφέρει τον κωδικό αναγνώρισης για να εξακριβωθεί αν αυτός είναι όντως ο ιδιοκτήτης του χώρου. Στην περίπτωση που είναι , τότε δεν ειδοποιείται καθόλου η Aστυνομία. Αν όμως δεν λάβουν απάντηση από το χώρο , ή δεν τους δοθεί σωστά ο κωδικός αναγνώρισης από το άτομο που απαντήσει , τότε θα καλέσουν την αστυνομία να επέμβει άμεσα στο χώρο. Στη συνέχεια , το κέντρο λήψης σημάτων συναγερμού θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τους υπόλοιπους ανθρώπους που βρίσκονται στη λίστα ανάγκης ώστε να πάνε και αυτοί στο χώρο να τον ανοίξουν για να εξακριβώσει η αστυνομία το λόγο για τον οποίο ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός.  Υπάρχουν όμως περιπτώσεις σημάτων όπου το κέντρο λήψης  δεν θα σας καλέσει για να τα επιβεβαιώσει. Αυτές πρόκειται για τα σήματα πανικού και πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά μπορεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο να βγει εκτός ελέγχου και να κάψει τα πάντα μπροστά της. Είναι λογικό λοιπόν μόλις το κέντρο λάβει τέτοιο σήμα , να καλέσει αμέσως τη πυροσβεστική. Αυτό αποτελεί κανόνα  για το κέντρο λήψης σημάτων. Δεν είναι δυνατό να καλέσετε πίσω στο κέντρο και να ζητήσετε να ακυρωθεί η κλήση στη Πυροσβεστική. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα όπως καταλαβαίνετε.

Αν τώρα λάβουν σήμα πανικού , η αστυνομία θα δράσει χωρίς καμία καθυστέρηση γιατί τα σήματα πανικού σημαίνουν ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή ενός ανθρώπου και έτσι αντιμετωπίζονται με μεγάλη σοβαρότητα. Για αυτό μην περιμένετε να σας καλέσει κανείς από το κέντρο λήψης σημάτων για να επιβεβαιώσει τέτοιο σήμα. Συνήθως καλεί η άμεση δράση ενώ την ίδια στιγμή στο κατώφλι σας βρίσκονται ήδη πάνοπλοι αστυνομικοί έτοιμοι για όλα. Μην ξαφνιαστείτε αν σας ζητηθεί να εξέλθετε του χώρου σας με τα χέρια ψηλά ενώ σας σημαδεύουν με τα όπλα παρατεταμένα! Όλα αυτά που σας περιγράψαμε συγκαταλέγονται στις πάγιες χρεώσεις παρεχόμενων υπηρεσιών ενός κέντρου λήψης σημάτων. Επιπλέον χρεώνονται κάποιες υπηρεσίες που δεν συγκαταλέγονται στις βασικές  , όπως είναι η αλλαγή κωδικών, αναλυτικές αναφορές κινήσεων, χειρισμός σημάτων πανικού , πυρκαγιάς και ιατρικής βοήθειας. Για αυτό , πριν καταλήξετε σε κάποιο κέντρο λήψης σημάτων, ζητήσετε πρώτα αναλυτική προσφορά που να αναφέρει με ακρίβεια ποιες ακριβώς είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες που συγκαταλέγονται στο ποσό της βασικής συνδρομής και ποιες είναι οι υπηρεσίες που χρεώνονται επιπλέον και θεωρούνται πρόσθετες. Μόνο έτσι θα έχετε μια ακριβή εικόνα ως προς το ποια θα είναι η δαπάνη επιτήρησης του χώρου σας σε ετήσια βάση.  

5 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας. Δυστυχώς μετά από μια διάρρηξη του σπιτιού μου, μπήκα και εγώ στην διαδικασία να τοποθετήσω ένα συναγερμό σπιτιού για να έχω σιγουριά και ασφάλεια. Η εταιρεία που κάλεσα για να μου τοποθετήσουν το σύστημα ασφαλείας μου πρότεινε να συνδέσω το συναγερμό και σε ένα Κέντρο λήψης σημάτων για καλύτερη ασφάλεια και ενημέρωση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Στην αρχή ήμουν κάπως επιφυλακτική γιατί δεν γνώριζα τι θα μπορούσε να μου προσφέρει το κέντρο λήψης σημάτων, αλλά εφόσον μου το είχαν κάνει δώρο από την εταιρεία για ένα μήνα με σκοπό να δω πως λειτουργεί χρησιμοποίησα τις υπηρεσίες που μου παρείχαν. Φυσικά οι υπηρεσίες που παρέχει ένα κέντρο λήψης σημάτων είναι απεριόριστες και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη. Σας προτείνω λοιπόν σε όλους εσάς που έχετε βάλει συναγερμό στο σπίτι σας να συνδεθείτε σε ένα Κέντρο λήψης σημάτων γιατί συναγερμός χωρίς κέντρο είναι σαν να μην έχετε βάλει καθόλου συναγερμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα οφέλη του Κέντρου λήψης σημάτων συναγερμού είναι πολλά. Πρόσφατα τοποθέτησα κι εγώ ένα σύστημα ασφαλείας στο σπίτι μου. Οι τεχνικοί που μου έκαναν την εγκατάσταση μου είπαν αν θέλω να το συνδέσω στο κέντρο λήψης σημάτων. Εγώ φυσικά δεν ήξερα τι ακριβώς είναι αυτό και τους ρώτησα να μου πουν κάποιες λεπτομέρειες, όπως τι ακριβώς κάνει, το κόστος του, και τις υπηρεσίες που μας προσφέρει. Στην αρχή ήμουν λίγο επιφυλακτική ούτε πολύ κατάλαβα το τι ακριβώς κάνει. Αλλά αφού μου το πρότειναν τους είπα να το συνδέσουν. Μετά απο μερικές ημέρες όμως από κάποιο λάθος που έκανα εγώ στο συναγερμό, οι άνθρωποι του κέντρου με ειδοποίησαν αμέσως μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μου ζήτησαν κάποιο κωδικό να επιβεβαιώσουν ότι ήμουνα εγώ αλλιώς θα έστελναν την Αστυνομία. Φυσικά όπως καταλαβαίνετε η έκπληξη μου και η χαρά μου ήταν μεγάλη, αμέσως κατάλαβα ότι το κέντρο λήψης σημάτων είναι δίπλα σας και ελέγχει το συναγερμό μας 24 ώρες κάθε ημέρα με αρκετές παροχές που προσφέρει αλλά και με αρκετά χαμηλό κόστος. Μετά από λίγο καιρό ένιωσα το βράδυ ότι κάτι γίνεται στο σπίτι μου απέξω σαν να άκουσα κάποιο θόρυβο. Μου είχαν πει οι τεχνικοί κατά την εγκατάσταση ότι αν ακούσω κάποιο θόρυβο ή οτιδήποτε μπορώ να πατήσω το κουμπί πανικού και αμέσως στο κέντρο θα το πει στην Αστυνομία. Έτσι ακριβώς έγινε. Πάτησα πάνω στο πληκτρολόγιο ένα συνδυασμό και μέσα σε λίγα λεπτά περίπου στα 5 με 7 λεπτά, είδα έξω από το σπίτι μου την ομάδα Δίας. Βγήκα στο μπαλκόνι και τους είπα ότι άκουσα κάποιο θόρυβο. Οι αστυνομικοί μου είπαν ότι ειδοποιήθηκαν από το κέντρο ότι απειλούμε. Αφού έψαξαν όλο το σπίτι περιμετρικά δεν βρήκαν τίποτα τους ευχαρίστησα και έφυγαν. Όπως καταλαβαίνετε η χαρά μου ήταν μεγάλη, ένιωσα ότι συναγερμός χωρίς κέντρο λήψης σημάτων δεν ισχύει. Σας το προτείνω σε όλους εσάς που έχετε τοποθετήσει ένα σύστημα ασφαλείας. Συνδεθείτε σε ένα κέντρο λήψης σημάτων που θα σας παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας 24 ώρες όλο το χρόνο. Και με ένα πάρα πολύ μικρό κόστος περίπου τα 10 ευρώ το μήνα. Αν σκεφτούμε τα οφέλη που μας προσφέρει δεν είναι τίποτα αυτά τα 10 ευρώ μπροστά στην ασφάλεια της ζωής μας και τις περιουσίας μας. Σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να αφήσω το σχόλιο μου και τον προβληματισμό μου. Σας εύχομαι τα καλύτερα και να είσαστε πάντα ασφαλής.
    Μαριάννα Παπαγιάννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων συναγερμού (ΚΛΣ) είναι μια εγκατάσταση ή ένα σύστημα που λειτουργεί ως κεντρικός σημειο-συντονισμού για την ασφάλεια και τον έλεγχο συστημάτων συναγερμού. Η λειτουργία ενός ΚΛΣ μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του συστήματος συναγερμού και τις ανάγκες του χρήστη, αλλά γενικά περιλαμβάνει τις ακόλουθες βασικές λειτουργίες:

    Λήψη Σημάτων: Το ΚΛΣ λαμβάνει σήματα από διάφορους αισθητήρες ασφαλείας, όπως αισθητήρες κίνησης, αισθητήρες παραθύρων και πορτών, αισθητήρες καπνού, αισθητήρες υδραυλικής αντλίας κ.λπ.

    Αξιολόγηση Σημάτων: Το ΚΛΣ αξιολογεί τα ληφθέντα σήματα για να καθορίσει εάν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια του χώρου. Αυτή η αξιολόγηση γίνεται βάσει των παραμέτρων που έχει καθορίσει ο χρήστης.

    Ειδοποίηση: Εάν το ΚΛΣ ανιχνεύσει μια απειλή ή ένα συμβάν ασφαλείας, εκκινεί διαδικασίες ειδοποίησης. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την αποστολή ειδοποιήσεων στους ιδιοκτήτες, την επικοινωνία με τις υπηρεσίες ασφαλείας ή την ενεργοποίηση συναγερμού.

    Καταγραφή Συμβάντων: Το ΚΛΣ διατηρεί λεπτομερή αρχεία των συμβάντων, συμπεριλαμβανομένων των χρόνων ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του συστήματος, καθώς και των αλλαγών κατάστασης.

    Απομακρυσμένος Έλεγχος: Οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν και να διαχειρίζονται το σύστημα συναγερμού από απομακρυσμένους υπολογιστές ή κινητές συσκευές, προκειμένου να απενεργοποιούν, να ενεργοποιούν ή να παρακολουθούν την κατάσταση του συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τη χρειάζεται για να εργαστώ σε κέντρο λήψης σημάτων ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να εργαστεί κάποιος σε ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων Κέντρο λήψης σημάτων μπορεί να απαιτούνται διάφορες δεξιότητες, προσόντα και εκπαίδευση, ανάλογα με τη θέση εργασίας. Ορισμένες από τις κοινές απαιτούμενες ικανότητες και προσόντα που είναι χρήσιμα για την εργασία σε ένα ΚΛΣ περιλαμβάνουν:
    Καλές επικοινωνιακές δεξιότητες: Η δυνατότητα να επικοινωνείτε ξεκάθαρα και αποτελεσματικά είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η εργασία σε ένα Κέντρο λήψης σημάτων περιλαμβάνει την επικοινωνία με πελάτες και αρμόδιους φορείς σε έκτακτες καταστάσεις.
    Τεχνικές γνώσεις: Βασική κατανόηση των τεχνικών πτυχών των συστημάτων ασφαλείας, όπως συστήματα συναγερμού, κάμερες ασφαλείας κλπ., μπορεί να απαιτείται για την εργασία στον τομέα αυτό.
    Δεξιότητες λήψης αποφάσεων: Η ικανότητα να λαμβάνετε γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις σε κρίσιμες καταστάσεις είναι σημαντική.
    Επιδεξιότητα στη χρήση τεχνολογίας: Η εργασία σε ένα Κέντρο σημάτων συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού και τεχνολογικών εργαλείων.
    Εκπαίδευση και πιστοποιήσεις: Ορισμένες θέσεις εργασίας σε Κέντρο λήψης σημάτων συναγερμού μπορεί να απαιτούν συγκεκριμένες εκπαιδεύσεις ή πιστοποιήσεις σχετικά με την ασφάλεια, την τεχνολογία, ή τις διαδικασίες λειτουργίας.
    Επιπλέον, η εργασία σε ένα Κέντρο λήψης μπορεί να απαιτεί ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα εργασίας, καθώς πολλά Κέντρα Λήψης Σημάτων λειτουργούν 24ωρες για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία των πελατών τους. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση και οι προϋποθέσεις για μια θέση εργασίας σε ένα ΚΛΣ μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον εργοδότη και τον τύπο της θέσης που αναζητείτε. Συνιστάται να εξετάσετε τις απαιτήσεις εργασίας που ανακοινώνονται από τις εταιρείες που παρέχουν θέσεις στον τομέα της ασφάλειας για να πάρετε μια καλύτερη εικόνα των απαιτούμενων προσόντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή